Cechy | |
Region | Abruzja |
---|---|
Klasyfikacja | IGT Colline Pescaresi |
Odmiany | Pecorino 100% |
Styl wina | wytrawne |
Dojrzewanie | 2/3 fermentuje w stalowych tankach, 1/3 w beczkach |
Alkohol | 13,5 |
Produkcja | 9000 butelek |
Nos | słodkie nuty cukierków, owoców tropikalnych i ziół |
Usta | wytrawne, mineralne, z bogatym wachlarzem suszonych owoców, długi finisz |
Aries Pecorino, jedno z najważniejszych win Chiary Ciavolich. Wspólnym mianownikiem i tym co wyróżnia wina Ciavolich jest pojęcie intensywności. Takie jest właśnie Aries Pecorino, intensywne nuty aromatycznych ziół, rozmarynu, tymianku, szałwii i mięty pieprzowej, połączone są z lekkimi niuansami żółtego miąższu owoców. Na podniebieniu wyraźna kwasowość podkreślona pikantnym i mineralnym finiszem. Proponujemy połączyć z: gnocchi ze szparagami, bekonem i chrupiąca bułką tartą, risotto z owocami morza i bottarga.
Długie, słodycz przecina się z dobrą kwasowością. Krągłe, oleiste, wciąż rześkie.
Produkowane od 2003 roku, ulubione wino Chiary Ciavolich.
+ wiosną: makaron ze szparagami, bób, groszek, ser pecorino
+ jesienią: potrawy z grzybami lub z pieczonym serem