Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Camigliano

W sercu wzgórz Lucca, na łagodnym zboczu, które schodzi z gór Pizzorne w kierunku równin Lukki, znajduje się 7 hektarów winnic farmy Camigliano.
Ziemia należała historycznie do rodziny Guinigi, której logo firmy oddaje hołd twarzy Paolo Guinigi - Lord of Lucca w latach 1400-1430.

Gospodarstwo w obecnym kształcie powstało w wyniku spotkania aktualnych właścicieli z Cipriano Barsanti, ekspertem w dziedzinie enologii i rolnictwa biodynamicznego.
Winnice Camigliano uprawiane są zgodnie z metodami rolnictwa biodynamicznego w najbardziej rygorystycznym szacunku dla środowiska.  Wykorzystywane są jedynie techniki i preparaty sugerowane metodą biodynamiczną. Gospodarstwo jest certyfikowane jako farma ekologiczna przez ICEA, instytut certyfikacji etycznej i środowiskowej. Winogrona są zbierane ręcznie z najwyższą starannością i przetwarzane za pomocą technik łączących nowoczesność i tradycję. Winifikacja białych i czerwonych win Camigliano jest wynikiem fermentacji powstałej dzięki zastosowaniu lokalnych drożdży. W procesie winifikacji i starzenia nie stosuje się żadnych dodatków ani enologicznych wspomagaczy z wyjątkiem niewielkich dodatków dwutlenku siarki. Zarówno białe, jak i czerwone wina są butelkowane bez filtrowania.
 
 
Sortuj wg: