Cechy | |
Region | Calabria |
---|---|
Klasyfikacja | Ciro DOC |
Odmiany | Gaglioppo |
Styl wina | wytrawne |
Dojrzewanie | 10 miesięcy w cemencie, 7 miesięcy w butelce |
Alkohol | 14% |
Nos | kompleksowy i elegancki z nutami wiśni, lukrecji i fiołka |
Usta | krągłe i dobrze zbudowane, intensywne z "surowymi" taninami |
Cirò Rosso Classico Superiore autorstwa Cataldo Calabretta jest najbardziej reprezentatywnym winem nowej winiarskiej ery Kalabrii. Nowa era, ale mająca swoje korzenie w historii rodziny Calabretta, która od ponad czterech pokoleń produkuje wino w Crotone wokół Cirò Marina. Dzisiaj Cataldo, wraz z siostrami Marią i Michel, nadał nowy impet tej fantastycznej winiarskiej historii, łącząc tradycję i kunszt rzemieślniczy z nowoczesną wiedzą pozyskaną na studiach winiarstwa w Mediolanie. Zbiory ręczne do skrzynek, minimalna ingerencja w winnicy, fermentacja z wykorzystaniem miejscowych drożdży i starzenie w cemencie, aby zachować najlepsze i nietknięte cechy Gaglioppo, szczepu, który jest mistrzem w piwnicy Calabretta.
Cirò Rosso Classico Superiore od Cataldo Calabretta to niezwykłe doświadczenie smakowe, które należy powtórzyć.
Wszystkie wina od Cataldo Calabretta są winami produkowanymi w sposób ekologiczny, posiadają certyfikaty BIO.
+ gulasz z czerwonego mięsa, risotto z mięsem, risotto z grzybami, makarony z mięsem, pieczone i grillowane mięsa