Cechy | |
Pojemność | 750 ml |
---|---|
Region | Toskania |
Klasyfikacja | IGT |
Odmiany | Sangiovese |
Styl wina | Wytrawne |
Alkohol | 13,5% |
Nos | Ciemne owoce z niuansami śliwki, suszone kwiaty, próchnica, pikantne nuty tytuniu i goździków |
Usta | Zgodne z nosem, pięknie taniczne, długie, "wzywa jedzenie" |
Pacina to czerwień z całym charakterem, jaki może wyrazić toskańskie Sangiovese. W szkle pokazuje piękną rubinową czerwień z jasnymi i słonecznymi tonami. Wino wyraża się intensywnymi aromatami dojrzałych ciemnych owoców, w których wyróżniają się jeżyny i śliwki. Piękne nuty wilgotnej ziemi i próchnicy stanowią silne nawiązanie do gleby i korzeni, z których są tak dumni w Pacinie. W ustach objawia się wyrazistymi taninami, ale jednocześnie ogarnia i otula świeżością i eleganckim smakiem.
Gospodarstwo Pacina zostało wyróżnione w programie etykiet Triple A: „Agricoltori, Artigiani, e Artisti” (Potrójnego A: Rolnicy, Rzemieślnicy, Artyści). W Pacina podobnie jak my nie uznają kompromisów, niejednokrotnie idąc pod prąd, niezgodnie z modą i wszechobecną komercją. Wkładają całe swoje serce w to co robią. Wynikiem są wspaniałe naturalne niczym nie skażone produkty. Jesteśmy dumni, że możemy z nimi pracować.
+ Doskonale zrównoważy soczystość gigantycznego steku, któremu towarzyszy ratatouille z ziemniaków, bakłażana i papryki. Buon Appetito!